torsdag 18 december 2008
Mer rim och reson från Bodström
Regeringen föreslår skärpta straff och fler steg i straffskalan. Till exempel föreslås att en morddömd ska kunna dömas till 18 års fängelse, till skillnad från idag då maxstraffet är tio år eller livstid. Sympatiska förslag, enligt min mening. Bra jobbat Beatrice Ask!
Det som är mest förvånande är att det ikväll gick att se en nyanserad och lugn Thomas Bodström i tv-rutan. Han berömde till och med förslagen. Stor skillnad gentemot den Bodström vi vant oss vid att se efter valförlusten 2006. Någon måste ha snackat med Boström och sagt åt honom att "Hey, Thomas, du måste sluta upp med den där koleriska stilen. Det funkar inte att jämföra Reinfeldt med Mugabe så fort inte galloscherna passar. Kör den lugna stilen i stället, du blir mycket trevligare då."
Så är det. En lugn och saklig Bodström är ett mycket allvarligare hot mot alliansregeringen än den obstinata och osakliga person vi fått se mest av hittills.
tisdag 9 december 2008
Framtidskonvent i rätt riktning
Förra helgen genomförde moderaterna sitt framtidskonvent, som ett led i arbetet med att forma partiets politik inför den kommande mandatperioden. Inför konventet hade fem arbetsgrupper tagit fram underlagsmaterial i form delrapporter, vilka låg till grund för diskussionerna. Efter konventet ska grupperna nu sammanställa slutrapporter som redovisas för partistyrelsen i februari 2009. Med slutrapporterna som grund kommer propositioner att arbetas fram inför partistämman i augusti 2009.
Delrapporterna (samtliga finns att hämta här), som alltså utgjorde diskussionsunderlaget för konventet, hade en del brister. Det saknades viktiga delar, samtidigt som det fanns förslag som rimligen inte borde ha funnits där. Debatten medförde dock att besluten (finns att hämta här) i flera fall vreds i rätt riktning. Förslag om detaljreglering av storleken på barngrupper ströks och en portalparagraf om valfrihet för föräldrar och vikten av konkurrens och mångfald inom skolan antogs. Beträffande skatter antogs ett utmärkt uttalande att ”Värnskatten fungerar som en straffskatt på utbildning och är skadlig för tillväxten. Moderaternas ambition och målsättning är att värnskatten ska avskaffas”, samt ett generellt uttalande att lägre skatter även är en viktig frihetsfråga. Välkomna klargöranden, enligt min mening.
Entré för rödgrön bidragskartell
Efter två månader av förhandlande och offentlig pajkastning har oppositionspartierna samlat sig för att lansera ett alternativ till den borgerliga alliansregeringen. Lanseringen bygger på insikten att det som de fyra borgerliga partierna gjorde inför valet 2006 var helt nödvändigt för att kunna visa upp ett samlat och förtroendegivande regeringsalternativ. Nu måste oppositionen göra likadant, om väljarna ska kunna ta den på allvar 2010.
Problemen längs vägen har förstått varit många och det är svårt att frigöra sig från känslan att de här tre partierna egentligen inte alls vill samarbeta med varandra, men inser att de måste. De ledande företrädarna inom socialdemokraterna och miljöpartiet har nog inget emot att samarbeta, men vänsterpartiets medverkan känns onekligen påtvingad. När Peter Eriksson och Lars Ohly igår kväll medverkade i Aktuellts 21-sändning försökte båda bedyra att de var positiva till att arbeta ihop, men det var läpparnas bekännelse - kroppsspråket sa annorlunda. Sahlins piruetter tidigare under hösten visar med all önskvärd tydlighet vad hon själv egentligen tycker, även om hennes gräsrötter tvingar henne att ta fan i båten.
En samlad opposition är förstås ett mycket större hot mot regeringen än den splittrade skara vi har sett fram tills nu. Men det räcker inte att prata om samarbete, det gäller att kunna presentera gemensamma politiska förslag också. Där återstår mycket att bevisa.
På Newsmill diskuteras vad man ska döpa den nya koalitionen till och det finns flera roliga förslag bland kommentarerna. Själv tycker jag nog att "rödgrön bidragskartell" är mest träffsäkert.
Etiketter:
miljöpartiet,
socialdemokraterna,
vänsterpartiet
måndag 1 december 2008
Alliansens vänners ovänner
För en knapp vecka sedan lanserades ett nytt spännande initiativ för att ta tillvara borgerligt politiskt engagemang hos människor utanför den aktiva politiken.
För mig framstår nätverket framför allt som en frisk fläkt i den annars ganska mossiga svenska politiska miljön. I Sverige är vi vana vid att allt engagemang - politiskt och annat - institutionaliseras, förses med ett organisationsnummer och får kommunala bidrag. Det känns därför uppfriskande med en organisation som strävar efter att samla in erforderliga medel för sin existens från sympatisörer, i stället för från skattekollektivet. Det borde även de politiska partierna göra.
tisdag 18 november 2008
Moderaternas provvalsresultat till Europaparlamentet
Moderaternas provvalsresultat inför det kommande valet till Europaparlamentet är klart. De två enligt min mening bästa kandidaterna, Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner, knep med god marginal de två topplaceringarna.
1. Hökmark Gunnar - 3699 röster
2. Fjellner Christofer - 2841 röster
3. Corazza Bildt Anna Maria - 2112 röster
4. Ibrisagic Anna - 1874 röster
5. Wallmark Hans - 1686 röster
6. Haby Susanna - 1283 röster
7. Habsburg Douglas Walburga - 1246 röster
8. Kinhult Pia - 1090 röster
Här är de åtta översta placeringarna:
1. Hökmark Gunnar - 3699 röster
2. Fjellner Christofer - 2841 röster
3. Corazza Bildt Anna Maria - 2112 röster
4. Ibrisagic Anna - 1874 röster
5. Wallmark Hans - 1686 röster
6. Haby Susanna - 1283 röster
7. Habsburg Douglas Walburga - 1246 röster
8. Kinhult Pia - 1090 röster
Det ska bli intressant att se hur nomineringskommittén hanterar detta. De ska presentera sitt förslag till valsedel den 24 november.
I direktiven från partistyrelsen anges att de två översta platserna på valsedeln ska besättas av en man och en kvinna (det är första gången Moderaterna tillämpar uttalad kvotering), samt att de översta fyra placeringarna ska vara två män och två kvinnor. Den andra delen av direktiven har provvalet löst alldeles själv. Frågan är hur man ska göra med den första? Risken är stor att förslaget blir att Coffe (Fjellner) tvingas lämna plats åt Corazza Bildt. Det vore dock en märklig och på många sätt olycklig signal att föreslå nedflyttaning av en ung kandidat som av egen kraft knipit en så hög placering. Coffe levererar väldigt bra i sitt arbete i parlamentet och han förtjänar sin andraplacering.
Budskapet till den moderata partistyrelsen bör vara tydligt: Kvotering, nej tack.
lördag 15 november 2008
Namnet på bloggen
Någon frågade mig var jag hade fått namnet på min blogg ifrån. Svaret är att det är en låttitel med Bob Hund, ett alldeles fantastiskt litet band. Två av medlemmarna, sångaren Thomas Öberg och keyboardisten Jonas Jonasson, kommer dessutom från min hemstad Helsingborg. Låten "Stora tankar i lilla berg- och dalbanan" finns med på Hundens förra skiva "Stenåldern kan börja" som kom 2001.
Till min stora glädje är det nu en ny skiva på gång efter flera års paus. Helt på tvärs emot sina vanliga principer om att helt strunta i det här med planering och framförhållning har de dessutom redan nu annonserat releasedatum för skivan, vilket blir 25 mars 2009.
Jag missade tyvärr Bob Hunds framträdande på Helsingborgsfestivalen i somras (eftersom jag själv spelade då...), men förhoppningsvis dyker de upp live igen efter skivsläppet.
Boktips om WWI och Mellanöstern
En bekant, Fredrik Törn, tipsade på sin blogg om en bra bok som behandlar upptakten till Första Världskriget. "Europas sista sommar" heter den och är skriven av David Fromkin. Jag vill gärna passa på och tipsa om en annan utmärkt bok av samma författare, "A peace to end all peace". Det var Tobias Billström som uppmärksammade mig på boken, eftersom han vet att jag är intresserad av Första världskriget.
Boken ger en helteckande beskrivning av hur Mellanöstern av idag skapades, med alla dess inbyggda konflikter. En utmärkt bok om man vill förstå det som fortfarande är en av vår tids värsta oroshärdar. Titeln är en travesti på begreppet A war to end all wars vilket var ett av de epitet som Första världskriget fick då det begav sig. Boken går att köpa exempelvis här.
Etiketter:
boktips,
Första Världskriget,
mellanöstern
tisdag 11 november 2008
Världen minns slutet på WWI
I Sverige är uppmärksamheten kring slutet på Första världskriget begränsad eller obefintlig. Det är bankkrasch och Obama för hela slanten. På andra håll är uppmärksamheten desto större, inte minst i Storbritannien och Frankrike. BBC rapporterar föredömligt i flera artiklar och tar oss dessutom på guidad tur till de gamla krigsskådeplatserna.
Den brittiske tronföljaren prins Charles och Frankrikes president Sarkozy deltar i en minneshögtid i Verdun, ett av de blodigaste slagfälten. Tre av fyra överlevande brittiska veteraner (bland annat Henry Allingham, 112 år och Storbritanniens äldste man) deltar i en minneshögtid i London.
Den brittiske tronföljaren prins Charles och Frankrikes president Sarkozy deltar i en minneshögtid i Verdun, ett av de blodigaste slagfälten. Tre av fyra överlevande brittiska veteraner (bland annat Henry Allingham, 112 år och Storbritanniens äldste man) deltar i en minneshögtid i London.
Dagen då kanonerna tystnade
Idag är det 90 år sedan kanonerna tystnade på västfronten, efter att ha dånat oavbrutet i mer än fyra år i vad som senare kom att kallas Det första världskriget. Klockan 11 den 11 november 1918 ("le jour de trois onze" – de tre elvornas dag) undertecknades avtalet om vapenstillestånd i en järnvägsvagn i Campiègne i Frankrike.
Det finns många skäl att högtidlighålla dagen och minnas denna världsomspännande konflikt och dess följder. Få saker – om några – har i så stor utsträckning bidragit till att forma den värld vi lever i än idag.
Första världskriget betydde slutet på det gamla Europa och början på det nya. Men världskriget spred sig snabbt över hela jorden och mer än 150 länder var slutligen inblandade. När krutröken lagt sig hade fyra imperier rasat; det ryska tsarriket, det tyska riket, Österrike-Ungern och det Ottomanska riket. Ur ruinerna reste sig nya nationer, ibland med nya problem vars långtgående effekter vi fortfarande lever med. Sovjetunionen, vars slutliga sammanbrott kom först 70 år senare; Tjeckoslovakien och Jugoslavien vars – inbördes mycket olika – upplösning vi såg först på 90-talet; Libanon, Palestina, Irak och Egypten – fortfarande konflikthärdar än idag.
När vi idag upplever att vi lever i en tid av öppnare gränser, globalisering och frihandel kan det vara värt att reflektera över hur det såg ut i Europa 1914 – innan världskriget bröt ut. I Europa hade vi då haft en lång period av öppenhet, fred och handel. Inga stora krig hade rasat i Europa på över 40 år. Människor, varor och kapital rörde sig fritt över gränserna. Pass behövdes inte. Många ekonomer var också övertygade om att ländernas inbördes beroende av varandra – skapat genom allt livligare handel – gjorde ett krig otänkbart. Det tål att tänka på när vi idag – kanske – betraktar freden som självklar. Så självklar, men ändå så bräcklig. Det räckte det med två skott för att sätta igång ett händelseförlopp med katastrofala konsekvenser.
Resultatet av fyra års strider blev tio miljoner militära döda, drygt åtta miljoner civila döda och miljontals skadade och lemlästade. Varannan fransk och tysk man, och var tredje brittisk man, skickades ut i kriget. Självfallet skapade detta djupa och svårläkta sår i de berörda nationerna. Alla var berörda, alla hade en familjemedlem, vän, bekant eller granne som strök med i Det stora kriget. I Sverige har vi nog svårt att förstå den effekt detta har haft. Ingen ville uppleva ett nytt världskrig– och ändå tog det bara drygt tjugo år innan det var dags igen.
Slutet på första världskriget betydde också – det har vi lärt oss i efterhand – att grogrunden var lagd för en ny konflikt. Det var en handling med stort symbolvärde när Hitler i juni 1940 tvingade fransmännen att skriva på ett förnedrande avtal om vapenstillestånd mellan Tyskland och Frankrike. Det skedde i samma järnvägsvagn och på samma plats, som drygt 22 år tidigare. Tyskland hade fått sin hämnd. Hur det gick sedan vet vi alla.
Det finns många skäl att högtidlighålla dagen och minnas denna världsomspännande konflikt och dess följder. Få saker – om några – har i så stor utsträckning bidragit till att forma den värld vi lever i än idag.
Första världskriget betydde slutet på det gamla Europa och början på det nya. Men världskriget spred sig snabbt över hela jorden och mer än 150 länder var slutligen inblandade. När krutröken lagt sig hade fyra imperier rasat; det ryska tsarriket, det tyska riket, Österrike-Ungern och det Ottomanska riket. Ur ruinerna reste sig nya nationer, ibland med nya problem vars långtgående effekter vi fortfarande lever med. Sovjetunionen, vars slutliga sammanbrott kom först 70 år senare; Tjeckoslovakien och Jugoslavien vars – inbördes mycket olika – upplösning vi såg först på 90-talet; Libanon, Palestina, Irak och Egypten – fortfarande konflikthärdar än idag.
När vi idag upplever att vi lever i en tid av öppnare gränser, globalisering och frihandel kan det vara värt att reflektera över hur det såg ut i Europa 1914 – innan världskriget bröt ut. I Europa hade vi då haft en lång period av öppenhet, fred och handel. Inga stora krig hade rasat i Europa på över 40 år. Människor, varor och kapital rörde sig fritt över gränserna. Pass behövdes inte. Många ekonomer var också övertygade om att ländernas inbördes beroende av varandra – skapat genom allt livligare handel – gjorde ett krig otänkbart. Det tål att tänka på när vi idag – kanske – betraktar freden som självklar. Så självklar, men ändå så bräcklig. Det räckte det med två skott för att sätta igång ett händelseförlopp med katastrofala konsekvenser.
Resultatet av fyra års strider blev tio miljoner militära döda, drygt åtta miljoner civila döda och miljontals skadade och lemlästade. Varannan fransk och tysk man, och var tredje brittisk man, skickades ut i kriget. Självfallet skapade detta djupa och svårläkta sår i de berörda nationerna. Alla var berörda, alla hade en familjemedlem, vän, bekant eller granne som strök med i Det stora kriget. I Sverige har vi nog svårt att förstå den effekt detta har haft. Ingen ville uppleva ett nytt världskrig– och ändå tog det bara drygt tjugo år innan det var dags igen.
Slutet på första världskriget betydde också – det har vi lärt oss i efterhand – att grogrunden var lagd för en ny konflikt. Det var en handling med stort symbolvärde när Hitler i juni 1940 tvingade fransmännen att skriva på ett förnedrande avtal om vapenstillestånd mellan Tyskland och Frankrike. Det skedde i samma järnvägsvagn och på samma plats, som drygt 22 år tidigare. Tyskland hade fått sin hämnd. Hur det gick sedan vet vi alla.
söndag 9 november 2008
Premiär
Ta-da!
Tja, det känns ju inte precis nödvändigt att öppna champagnen. Det startas sisådär 80.000 nya bloggar varje dag runt om i världen och det lär totalt finnas en bra bit över 50 miljoner bloggar. Man bör således inte känna sig särskilt unik, men nu är min blogg i alla fall igång!
Här tänkte jag plita ned mina små tankar om sånt som intresserar mig. Politik, musik, gamla analogsynthar och Första världskriget, till exempel.
Mycket nöje.
Tja, det känns ju inte precis nödvändigt att öppna champagnen. Det startas sisådär 80.000 nya bloggar varje dag runt om i världen och det lär totalt finnas en bra bit över 50 miljoner bloggar. Man bör således inte känna sig särskilt unik, men nu är min blogg i alla fall igång!
Här tänkte jag plita ned mina små tankar om sånt som intresserar mig. Politik, musik, gamla analogsynthar och Första världskriget, till exempel.
Mycket nöje.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)