torsdag 18 december 2008
Mer rim och reson från Bodström
Regeringen föreslår skärpta straff och fler steg i straffskalan. Till exempel föreslås att en morddömd ska kunna dömas till 18 års fängelse, till skillnad från idag då maxstraffet är tio år eller livstid. Sympatiska förslag, enligt min mening. Bra jobbat Beatrice Ask!
Det som är mest förvånande är att det ikväll gick att se en nyanserad och lugn Thomas Bodström i tv-rutan. Han berömde till och med förslagen. Stor skillnad gentemot den Bodström vi vant oss vid att se efter valförlusten 2006. Någon måste ha snackat med Boström och sagt åt honom att "Hey, Thomas, du måste sluta upp med den där koleriska stilen. Det funkar inte att jämföra Reinfeldt med Mugabe så fort inte galloscherna passar. Kör den lugna stilen i stället, du blir mycket trevligare då."
Så är det. En lugn och saklig Bodström är ett mycket allvarligare hot mot alliansregeringen än den obstinata och osakliga person vi fått se mest av hittills.
tisdag 9 december 2008
Framtidskonvent i rätt riktning
Förra helgen genomförde moderaterna sitt framtidskonvent, som ett led i arbetet med att forma partiets politik inför den kommande mandatperioden. Inför konventet hade fem arbetsgrupper tagit fram underlagsmaterial i form delrapporter, vilka låg till grund för diskussionerna. Efter konventet ska grupperna nu sammanställa slutrapporter som redovisas för partistyrelsen i februari 2009. Med slutrapporterna som grund kommer propositioner att arbetas fram inför partistämman i augusti 2009.
Delrapporterna (samtliga finns att hämta här), som alltså utgjorde diskussionsunderlaget för konventet, hade en del brister. Det saknades viktiga delar, samtidigt som det fanns förslag som rimligen inte borde ha funnits där. Debatten medförde dock att besluten (finns att hämta här) i flera fall vreds i rätt riktning. Förslag om detaljreglering av storleken på barngrupper ströks och en portalparagraf om valfrihet för föräldrar och vikten av konkurrens och mångfald inom skolan antogs. Beträffande skatter antogs ett utmärkt uttalande att ”Värnskatten fungerar som en straffskatt på utbildning och är skadlig för tillväxten. Moderaternas ambition och målsättning är att värnskatten ska avskaffas”, samt ett generellt uttalande att lägre skatter även är en viktig frihetsfråga. Välkomna klargöranden, enligt min mening.
Entré för rödgrön bidragskartell
Efter två månader av förhandlande och offentlig pajkastning har oppositionspartierna samlat sig för att lansera ett alternativ till den borgerliga alliansregeringen. Lanseringen bygger på insikten att det som de fyra borgerliga partierna gjorde inför valet 2006 var helt nödvändigt för att kunna visa upp ett samlat och förtroendegivande regeringsalternativ. Nu måste oppositionen göra likadant, om väljarna ska kunna ta den på allvar 2010.
Problemen längs vägen har förstått varit många och det är svårt att frigöra sig från känslan att de här tre partierna egentligen inte alls vill samarbeta med varandra, men inser att de måste. De ledande företrädarna inom socialdemokraterna och miljöpartiet har nog inget emot att samarbeta, men vänsterpartiets medverkan känns onekligen påtvingad. När Peter Eriksson och Lars Ohly igår kväll medverkade i Aktuellts 21-sändning försökte båda bedyra att de var positiva till att arbeta ihop, men det var läpparnas bekännelse - kroppsspråket sa annorlunda. Sahlins piruetter tidigare under hösten visar med all önskvärd tydlighet vad hon själv egentligen tycker, även om hennes gräsrötter tvingar henne att ta fan i båten.
En samlad opposition är förstås ett mycket större hot mot regeringen än den splittrade skara vi har sett fram tills nu. Men det räcker inte att prata om samarbete, det gäller att kunna presentera gemensamma politiska förslag också. Där återstår mycket att bevisa.
På Newsmill diskuteras vad man ska döpa den nya koalitionen till och det finns flera roliga förslag bland kommentarerna. Själv tycker jag nog att "rödgrön bidragskartell" är mest träffsäkert.
Etiketter:
miljöpartiet,
socialdemokraterna,
vänsterpartiet
måndag 1 december 2008
Alliansens vänners ovänner
För en knapp vecka sedan lanserades ett nytt spännande initiativ för att ta tillvara borgerligt politiskt engagemang hos människor utanför den aktiva politiken.
För mig framstår nätverket framför allt som en frisk fläkt i den annars ganska mossiga svenska politiska miljön. I Sverige är vi vana vid att allt engagemang - politiskt och annat - institutionaliseras, förses med ett organisationsnummer och får kommunala bidrag. Det känns därför uppfriskande med en organisation som strävar efter att samla in erforderliga medel för sin existens från sympatisörer, i stället för från skattekollektivet. Det borde även de politiska partierna göra.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)