tisdag 17 februari 2009

Nordens största och mest tätbefolkade storstadsregion

Jag är inte medlem i Rotary, men igår kväll hade jag förmånen att få vara gäst i Bjärred-Lommas klubb. Ämnet var Öresundsregionen och kvällens talare var Mikael Stamming, direktör för sekretariatet i Öresundskomiteen (ja, det stavas så, det är något så unikt som en svensk-dansk blandstavning).

Jag känner Mikael sedan tidigare, han har bland annat arbetat med infrastrukturfrågor i Helsingborg (exempelvis höghastighetstågsprojektet Europakorridoren). Innan han började sin nuvarande tjänst var han informationschef i Malmö stad under några år. Mikael är en inspirerande talare som belyser öresundsfrågorna på ett tankeväckande sätt.

Öresundskomiteen är ett politiskt samarbetsorgan mellan skånska och själländska medlemsorganisationer. Ordförandeskapet växlar mellan Sverige och Danmark. Öresundskomiteens uppgifter är bland annat att främja integrationen över sundet, arbeta för att få bort gränshinder på arbetsmarknaden, samt att verka för infrastruktursatsningar i regionen.

Att öka medvetenheten om Öresundsregionens styrka och potential är alldeles nödvändigt. Alltför många har ett snävt nationellt synsätt. Det betyder till exempel att man i Sverige talar om tre storstadsregioner; Mälardalen, Göteborg och Skåne. I en sådan jämförelse är Stockholm alltid störst och Skåne bara trea.

Men om man tänker bort nationsgränsen i sundet och betraktar Öresundsregionen som en samlad region så blir perspektiven annorlunda - då är Öresundsregionen nämligen Nordens största och mest tätbefolkade storstadsregion, med 3,6 miljoner invånare. Regionen svarar för mer än en fjärdedel av Sveriges och Danmarks samlade BNP. Hälften av alla som arbetar med läkemedelsindustrin och medicinteknik i de båda länderna finns här. Här finns 12 universitet med 150 000 studenter.

Kunskapen om ovannämnda fakta saknas hos många. Där har Mikael Stamming, Öresundskomiteen, och alla vi andra som brinner för dessa frågor en fantastiskt viktig uppgift.

Inga kommentarer: