söndag 25 oktober 2009

Valsedeln är klar - jag står på andra plats

Igår beslutade Moderaternas nomineringsstämma om valsedelns utformning inför riksdagsvalet 2010. Listan toppas av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Jag har fått det stora förtroendet att stå på plats nummer två.

Mer information om valsedlarnas utformning finns här.

Det är ett stort förtroende medlemmarna och ombuden har gett mig och jag lovar att göra allt jag kan för att leva upp till förväntningarna.

onsdag 21 oktober 2009

På lördag fastställs valsedeln

På lördag samlas föreningarnas valda ombud till nomineringsstämma för att fastställa hur riksdagsvalsedeln ska se ut.

Åtta kandidater, varav jag är en, har valts ut och får presentera sig för ombuden. Man får tio minuter var, varav ca tre minuter för en egen presentation och sju minuter för frågor. Ordningen är lottad och jag kommer att vara först.

När alla kandidater har presenterat sig blir det omröstning, plats för plats. Först röstas om vem ombuden helst vill se på plats nummer ett, därefter plats två och så vidare. Det finns således inget färdigt förslag till ordning utan alla åtta kandidaterna kan vara aktuella för vilken som helst av de åtta platserna. Valet till varje plats sker genom en eller två omgångar. Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna i första omgången genomförs en andra omgång mellan de två kandidater som fick flest röster. Precis som i franska presidentvalet. :-)

Det blir spännande på lördag. Vid lunchtid bör det vara klart vilken plats jag hamnat på.



tisdag 29 september 2009

Test!

Testar om det här fungerar!

Skickat från min iPhone

torsdag 24 september 2009

Provvalsresultatet i Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Dagblad har skrivit en liten artikel om resultatet av Moderaternas medlemsprovval.

Fyra i provvalet!

Resultatet av medlemsprovvalet är nu klart och jag känner mig stolt, glad och hedrad över att ha hamnat på fjärde plats i vår valkrets (Skåne läns västra). Moderaterna har idag fyra mandat i valkretsen. Det var väldigt jämnt mellan plats 2, 3 och 4 - det skiljer bara sex poäng mellan mig och nummer två. Resultatet klistras in nedan och kan också läsas här.

Valsedelns slutliga utformning fastställs på en nomineringsstämma den 24 oktober. På stämman kommer kandidater att få presentera sig för föreningarnas valda ombud, som sedan röstar fram rangordningen på valsedeln med hjälp av mentometerknappar.

Stort tack för allt stöd!
---
Moderaterna Skåne
2009-09-23
Provvalsresultat riksdagsvalet valkrets Skåne västra

Antal röstberättigade: 2264 medlemmar.
Antal avgivna röster: 558 röster.
Valdeltagande: 24,6 %
Antal giltiga röster: 543 röster.
Förutsättning: Minst fem kandidater måste markeras.

Placering, Kandidat, Markeringar
1: Cristina Husmark Pehrsson, 63 år, leg. sjuksköterska, statsråd, Landskrona, 461
2: Marie Weibull Kornias, 55 år, informationsadministratör, riksdagsledamot, Helsingborg, 263
3: Mats Sander, 47 år, officer, riksdagsledamot, Helsingborg, 261
4: Jonas Jacobsson, 37 år, kommunikationskonsult, Helsingborg, 257
5: Ann-Charlotte Hammar Johnsson, 44 år, rektor, riksdagsledamot, Billesholm, 226
6: Thomas Finnborg, 56 år, polisinspektör, Helsingborg, 221
7: André Assarsson, 27 år, civilekonom, Helsingborg, 164
8: Carl Siversson, 31 år, doktorand, civilingenjör, Helsingborg, 125
9: Sven Yngve Persson, 49 år, lantbrukare, riksdagsledamot, Billesholm, 123
10: Charlotte Zethelius, 56 år, marknadsekonom, Helsingborg, 107
11: Magnus Marvéus, 40 år, egen företagare, Höör, 105
12: Josef El Baz, 45 år, egen företagare, Helsingborg, 100
13: Venche Larsson, 47 år, renoveringsdesigner, Hörby, 99
14: Johan Svahnberg, 26 år, studerande, Höör, 91
14: My Nannesson, 26 år, socionomstuderande, Helsingborg, 91
16: Malin von Post, 40 år, avdelningschef, Harlösa, 81
17: Carl-Erik Björkman, 62 år, civilekonom, Eslöv, 62
18: Sverker Engebladh, 39 år, fil kand företagekonomi, Ödåkra, 60

fredag 28 augusti 2009

Moderaternas arbetsstämma i Västerås

Torsdag till söndag pågår Moderaternas arbetsstämma i Västerås och jag är på plats som ett av Skånes ombud. Torsdagen ägnades till stor del åt utskottsarbete. Jag tillhör utskott tre, "Jobb och välfärd" där bland annat frågor kring arbetsmarknad, skatter och utbildning diskuterades. I utskottet hade vi långa och bra diskussioner, kom överens om en del men inte allt. Lördag morgon är det debatt i plenum.

söndag 16 augusti 2009

Jonas Jacobsson till riksdagen 2010

På Facebook finns nu en supportergrupp där alla som vill stödja min kandidatur till riksdagen kan bli medlemmar. Gruppen lades upp i kväll och redan efter några timmar har gruppen över 50 medlemmar. Kul! Gruppen är öppen för alla, bli gärna medlem du också.

Man måste vara med på Facebook för att kunna bli medlem i gruppen.

Øresundsregion utan gränshinder

På Facebook har jag skapat en grupp, Øresundsregion utan gränshinder, ett forum för alla som är besjälade av en stark och välintegrerad Öresundsregion utan gränshinder. I gruppen diskuteras olika frågor av vikt för integrationen i regionen, och länkar till nyheter och debattinlägg läggs upp. Gruppen har redan över 190 medlemmar, flera tunga politiker och opinionsbildare är med. Gå med du också!

Man måste vara med på Facebook för att kunna bli medlem i gruppen.

The Last Tommy

Bara en vecka efter att Henry Allingham dog vid 113-års ålder avled även den sista överlevande soldaten från skyttegravskriget, Harry Patch, 111. Radiohead har skrivit en låt tillägnad honom, vars intäkter går till British Legion.

lördag 18 juli 2009

Allingham blev 113

Natten till idag dog Henry Allingham, världens äldste man. Allingham, som fyllde 113 år förra månaden, var den sista överlevande från slaget vid Jylland 1916 och den siste av Royal Air Force "founding members". Henry Allingham fick uppleva tre århundraden och har berättat att ett av hans första minnen var från drottning Victorias död 1901, när han var fem år. Om krigets fasor undvek han länge att tala, men på senare år deltog han i ceremonier för att hedra alla de som inte överlevde kriget.

Endast två britter som upplevt Första världskrigets fasor finns nu kvar i livet.

BBC har publicerat en bra artikel om Henry Allingham, där finns ett par videoklipp också.

onsdag 15 juli 2009

Lyckad politikervecka i Almedalen

Tiden har rusat iväg och jag har inte haft tid att skriva på bloggen på ett tag. Så är det ibland, när man inte är heltidspolitiker finns det annat som måste prioriteras i första hand.

För två veckor sedan var jag i Almedalen under politikerveckan som i år ägde rum mellan 28 juni och 4 juli. Jag var i Almedalen första gången 2002, den gången var jag MUF:s förbundsstyrelses representant på plats och deltog i några seminarier och debatter. De senaste gångerna har jag varit i Almedalen som konsult, och då är rollen delvis annorlunda. Själv deltar man inte i panelerna, uppgiften är i stället att agera rådgivare åt kunder samt att själv lyssna på ett antal intressanta seminarier.

En av huvudpoängerna med Almedalsveckan är dock samma, oavsett om man är där som förtroendevald eller i ett yrke. Ett viktigt syfte är nämligen att mingla runt och prata med alla bekanta man stöter på, samt att knyta nya bekantskaper. Politikerveckan är i detta sammanhang helt oslagbar - ingen annanstans träffar man så många människor med anknytning till politik och beslutsfattande samlade på en gång och på samma plats.

I år var det något av ett mellanår - partiledartalen var inte särskilt spännande - men ändå slogs rekord i antal arrangemang, hela 1041 stycken fanns i det officiella programmet. Vi på Aspekta arrangerade ett välbesökt Öresundsmingel, vilket gick av stapeln på nioårsdagen av Öresundsbrons invigning den 1 juli. Över 100 glada gäster besökte oss och arrangemanget kändes väldigt lyckat.

Nästa år kan vi räkna med ännu fler arrangemang och högre politisk temperatur eftersom det då är valår. (Foto: Gotlands kommun)

söndag 31 maj 2009

WWI: 93 år sedan största sjöslaget

Idag och imorgon är det 93 år sedan Slaget vid Jylland ägde rum nära den danska kusten. Det var den enda stora drabbningen mellan den brittiska och den tyska flottan under Första världskriget och anses ofta vara det största enskilda sjöslaget i historien. Det beror dock lite på vad som avses - det går att mäta lite av varje; antalet medverkande fartyg, antal sjömän, tonnage, antal sänkta fartyg, antal omkomna, och så vidare.

Ett stort slag var det i alla fall; omkring 250 fartyg deltog, 8500 man omkom och 175 000 ton sänktes. Resultatet betraktas ofta som oavgjort. Britterna förlorade fler fartyg (14, tyskarna förlorade 11) och avsevärt fler män (6000 jämfört med 2500 tyskar). Resultatet av slaget blev dock samtidigt att den tyska flottan återvände till sina hamnar och aldrig återvände ut och på så sätt var slaget en framgång för britterna som därmed kunde behålla herraväldet över haven.

Kanonerna hördes så långt bort som i Norge, och i Ringköbing på Jylland skallrade fönsterrutorna av eldgivningen. Inte heller i Sverige gick slaget obemärkt förbi, efter några dagar började nämligen lik flyta i land på den svenska västkusten.

Idag skänker jag en tanke åt Henry Allingham, som är den enda fortfarande levande människa som upplevde slaget. På lördag fyller Allingham 113 år.

Nytt nummer av Utblick

I kretsstyrelsen för Moderaterna i Helsingborg är kommunikation mitt ansvarsområde, vilket är logiskt på många sätt eftersom det anknyter väl till mitt yrke.

Den mest konkreta delen av uppdraget är att vara redaktör för medlemstidningen "Utblick". Det första numret landade i brevlådorna i onsdags och jag har fått en hel del positiva kommentarer. Kul! I nuläget är pdf-versionen av tidningen inte upplagd på hemsidan ännu, men den kommer sannolikt upp under veckan.

Rösta i EU-valet

Idag har jag förhandsröstat i valet till Europaparlamentet.

Det finns många bra namn på den moderata valsedeln. Min röst gick till Christofer Fjellner, tidigare MUF-ordförande som är EU-parlamentariker sedan fem år tillbaka. Coffe har gjort ett utmärkt arbete och det känns därför helt rätt att ge honom fem år till för att fortsätta sitt viktiga arbete.

Den som gärna vill rösta på ett skånskt namn kan exempelvis kryssa Hans Wallmark eller Pia Kinhult. Pia, som idag är regionråd i Region Skåne, är ett väldigt bra namn som jag varmt kan rekommendera. Lite lkuven är jag ändå. Faktum är att jag tycker att det skulle bli en stor förlust för Skåne och det regionala arbetet om Pia försvann till EU. Så även om jag verkligen unnar henne att ta en plats i EU-parlamentet är jag samtidigt väldigt glad om hon stannar i Skåne.

onsdag 29 april 2009

1700 glada på Kriks!

Förra helgen var det dags för den årliga kommunala rikskonferensen. 1700 moderater hade samlats i Örebro för att delta i seminarier, lyssna på intressanta anföranden, utbyta erfarenheter och mingla.

Fredrik Reinfeldt var verkligen i toppform och hans avslutningstal var ett av de bättre han har hållt på mycket länge. Jag som minns hur lysande Fredrik kunde vara som talare när han var Muf-ordförande har ibland tyckte att han varit lite väl formell och korrekt sedan han blev vald till partiledare. Nu var han tillbaka i gammal toppform, härligt sarkastisk och med mycket glimt i ögat. En del av talet kan du se nedan.

Invald i Skånemoderaternas styrelse

Lördagen den 18 april hade Skånemoderaterna förbundsstämma i Klippan. Vid stämman fick jag förtroendet att bli invald som ledamot i förbundsstyrelsen som representant för Helsingborg, där jag efterträder Peter Danielsson.

Jag ser fram emot uppdraget med spänning. Jag satt i styrelsen 1999-2001 och det ska bli intressant att se hur arbetet har utvecklats. Ordförande är Lars-Ingvar Ljungman, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

söndag 5 april 2009

Bakgrunden till finanskrisen

I onsdags var jag i AF-borgen i Lund och lyssnade på Johan Norberg som presenterade sin nya bok: "En perfekt storm", med undertiteln "Hur staten, kapitalet och du och jag sänkte världsekonomin".

Norberg, som är en nutidens främsta försvarare av marknadsekonomi och globalisering på det idémässiga planet, har tidigare bland annat skrivit "Till världskapitalismens försvar" och "När människan skapade världen". Johans hemsida finns här.

Många har försökt sätta bilden av att finanskrisen beror på inneboende fel i kapitalismen och globaliseringen. När krisen är ett faktum och långkonjunkturen slår till med full kraft blir det en ursäkt för att ropa på fler regleringar och mer politisk styrning, eftersom marknaden påstås ha visat sig inte klara sig på egen hand.

Johan Norberg lyckas mycket effektivt punktera det resonemanget. I sex steg beskriver han hur en kedja av händelser kom att samverka och skapa krisen. Den stat som nu påstås vara enda lösningen för att rädda situationen har båda händerna långt ner i syltburken när man granskar de faktorer som orsakade krisen.

Den som vill inte hade möjlighet att höra Johan i Lund kan glädjas åt att föredraget filmades och går att beskåda här. Boken rekommenderas varmt, den borde läsas av alla - särskilt av de som nu ropar efter mer politik som universalmedicin mot framtida kriser.

söndag 29 mars 2009

Kretsårsmöte med Moderaterna i Helsingborg

Igår hade Moderaterna i Helsingborg sitt årliga kretsårsmöte. Till skillnad från ett annat stort parti i staden avlöpte vårt årsmöte utan konflikter kring personvalen. Vid årsmötet valdes Mats Sander till ny ordförande efter Ulrika Stålnacke som efter två år på ordförandeposten avböjt omval. Jag blev invald som ledamot i kretsstyrelsen, en uppgift som känns mycket spännande. Årsmötestalare var socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson som höll ett inspirerande anförande om de olika delarna av hennes ofta ganska komplicerade ansvarsområden. Cristina var dessutom ombedd att agera årsmötesordförande och jag fick förtroendet att assistera henne som vice årsmötesordförande.

På kvällen var det middag i trevliga H55-paviljongen. Lana Tihic som ansvarade för arrangemanget hade gjort ett kanonjobb och kvällen blev mycket lyckad. Jag fick förtroendet att vara toastmaster och lotsade således församlingen genom kvällens begivenheter med tal och sånger.

Vi har ett spännande år framför oss med EU-val i juni och planering och förberedelser inför valrörelsen 2010. Efter gårdagens övningar känner åtminstone jag mig sporrad att göra en rejäl insats.

En tveksam symbolhandling

Igår kväll var det "Earth Hour" och mellan klockan 20.30 och 21.30 uppmanades alla att släcka lampor och stänga elektrisk utrustning. Earth Hour är en kampanj från WWF som återkommer sista lördagen i mars varje år.

Jag kan i och för sig förstå värdet av symbolhandlingar för att visa att man tycker att en fråga är viktig. I det här fallet tycker jag dock att symbolvärdet är ganska tveksamt. Risken är uppenbar att man känner att man har gjort "en insats" och känner sig nöjd med det. Om man vill bidra till bättre miljö och lägre energiförbrukning är det helt andra insatser som krävs.

En del hävdar att minskad konsumtion ska lösa våra problem. Jag tror att det är precis tvärtom. Vi behöver successivt byta ut dagens och gårdagens produkter mot nya som är mer energieffektiva och mer miljövänliga.

Om drygt hälften av svenskarna, i stället för att släcka ljuset en timme, hade bytt ut en 60W glödlampa mot en lågenergilampa hade vi minskat koldioxidutsläppen med 100 000 ton på årsbasis. Det hade varit en symbolhandling som heter duga!

söndag 22 mars 2009

Årsmöte med MUF Skånes seniorskollegium

Sedan 2005 finns ett seniorskollegium i Muf Skåne. Det består av nuvarande distriktsordförande samt alla som tidigare har varit distriktsordförande och är tänkt att vara ett rådgivande och stödjande organ för sittande ordförande. Några av oss som tidigare varit distriktsordförande hade en tid pratat om att det vore bra med ett sådant organ. När min sambo, Karin Gjörtler, var distriktsordförande tog hon tag i frågan och såg till att seniorskollegiet bildades.

En gång om året samlas hela kollegiet för årsmöte. I fredags kväll träffades vi på Grand Hotell i Lund (där vi oftast är vid årsmötena). Jag kom direkt från mötet med rekryteringskommittén och missade inledningen, men första programpunkten efter själva årsmötesförhandlingarna var riksdagsledamoten och Europaparlamentskandidaten Hans Wallmark som bland annat talade om det stundande valet. Därefter berättade distriktets nyvalde ordförande, Gustav Schyllert, om verksamheten. Som avrundning åt vi en gemensam middag i Grands matsal.

Hela seniorskollegiet samlas som sagt endast en gång om året. Övrig tid finns ett valt råd, för närvarande bestående av tre personer plus sittande distriktsordförande, som hanterar löpande frågor.

Givande möte med rekryteringskommittén

I torsdags återvände vi från semestern i Indien. Fredagens arbetsdag gick till stor del åt för att gå igenom och åtgärda mängder av mail, post med mera. Det känns bra att ha hunnit göra det, så att man kan starta den nya veckan utan allt för mycket gammalt som ligger och väntar.

Sent på eftermiddagen i fredags hade jag möte med rekryteringskommittén för Skåne läns västra valkrets inför riksdagsvalet hösten 2010. Jag har sedan tidigare blivit tilfrågad om att ställa upp som kandidat och har svarat att jag gärna står till förfogande.

Mötet med rekryteringskommittén tog en halvtimme och var trevligt och givande. Upplägget var seriöst med bra frågor och diskussion, utan att bli för formellt. Intervjun leddes på ett föredömligt sätt av kommitténs ordförande, Anna Palm från Höör. Jag hoppas att jag levererade tydliga svar till kommittén och att de nu har en hyfsad bild av vem jag är och vad jag står för (i den mån man hinner få det på en halvtimme).

Nästa steg i processen är ett medlemsprovval som genomförs efter sommaren. Där kommer samtliga medlemmar i valkretsen att få möjlighet att tycka till om vilka de vill ska representera Moderaterna efter nästa val.

tisdag 3 mars 2009

India, here we come!

Nu åker jag och min sambo Karin till Indien. Det ska bli två veckors härlig semester med kombination av sol, bad, avkoppling och rundresa på egen hand. Känns välbehövligt, det har varit mycket att göra under en längre tid så nu behöver vi koppla av.

söndag 1 mars 2009

Vi är bästa byrå utanför tullarna!

Ibland måste man få skryta lite. Jag är väldigt stolt över att Aspekta (det pr- och kommunikationskonsultföretag där jag jobbar och där jag ansvarar för affärsområdet samhällskommunikation - public affairs) blivit utsedd till bästa byrå utanför Stockholm i den årliga branschundersökningen "Årets Byrå". Vi hamnade på en fjärde plats totalt i landet, vilket är ett kliv uppåt från förra årets sjundeplats. Kul! Vi är dessutom ensamma utanför Stockholm på topp tio-listan.

Årets Byrå är en undersökning som genomförs av undersökningsföretaget Regi. Där kartläggs hur nöjda Sveriges största kommunikationsköpare är med sina byråer och vad som är avgörande vid inköp av kommunikationstjänster. Det är för nionde året i rad som Regi genomför branschstudien. I år baserar sig undersökningen på svar från drygt 1.900 respondenter. Mer information finns här.
Resultatet har naturligtvis inte kommit av sig själv. Det har krävt många år av hårt och målmedvetet arbete, därför känns det fantastiskt kul när vi nu får så bra betyg. Men ännu är vi inte nöjda, nästa år ska vi upp på den nationella prispallen... =)

tisdag 17 februari 2009

Nordens största och mest tätbefolkade storstadsregion

Jag är inte medlem i Rotary, men igår kväll hade jag förmånen att få vara gäst i Bjärred-Lommas klubb. Ämnet var Öresundsregionen och kvällens talare var Mikael Stamming, direktör för sekretariatet i Öresundskomiteen (ja, det stavas så, det är något så unikt som en svensk-dansk blandstavning).

Jag känner Mikael sedan tidigare, han har bland annat arbetat med infrastrukturfrågor i Helsingborg (exempelvis höghastighetstågsprojektet Europakorridoren). Innan han började sin nuvarande tjänst var han informationschef i Malmö stad under några år. Mikael är en inspirerande talare som belyser öresundsfrågorna på ett tankeväckande sätt.

Öresundskomiteen är ett politiskt samarbetsorgan mellan skånska och själländska medlemsorganisationer. Ordförandeskapet växlar mellan Sverige och Danmark. Öresundskomiteens uppgifter är bland annat att främja integrationen över sundet, arbeta för att få bort gränshinder på arbetsmarknaden, samt att verka för infrastruktursatsningar i regionen.

Att öka medvetenheten om Öresundsregionens styrka och potential är alldeles nödvändigt. Alltför många har ett snävt nationellt synsätt. Det betyder till exempel att man i Sverige talar om tre storstadsregioner; Mälardalen, Göteborg och Skåne. I en sådan jämförelse är Stockholm alltid störst och Skåne bara trea.

Men om man tänker bort nationsgränsen i sundet och betraktar Öresundsregionen som en samlad region så blir perspektiven annorlunda - då är Öresundsregionen nämligen Nordens största och mest tätbefolkade storstadsregion, med 3,6 miljoner invånare. Regionen svarar för mer än en fjärdedel av Sveriges och Danmarks samlade BNP. Hälften av alla som arbetar med läkemedelsindustrin och medicinteknik i de båda länderna finns här. Här finns 12 universitet med 150 000 studenter.

Kunskapen om ovannämnda fakta saknas hos många. Där har Mikael Stamming, Öresundskomiteen, och alla vi andra som brinner för dessa frågor en fantastiskt viktig uppgift.

Inspirerande Hökmark på Pålsjö krog

Ikväll var jag på Pålsjö krog, på en aktivitet arrangerad av Moderaterna i Helsingborg. Det var talarkväll med Europatema, och kvällens talare var ingen mindre än Gunnar Hökmark, toppnamn på Moderaternas valsedel i EU-valet 7 juni.

Gunnar inledde sitt inspirerande anförande med att blicka ut mot Danmark och tala om gränser, gamla gränser som inte har så stor betydelse länge och riskerna med de nya gränser som lätt kan skapas när världen i tider av oro tenderar att bli mer protektionistisk. Gunnar påminde också om att Europa idag är något helt annat än vad det var för bara 10, 15 eller 20 år sedan, och att de viktiga politiska förändringar som skett inte skett av sig själva, utan tack vare hård politisk kamp. Det fina i kråksången, enligt Gunnar, är att kampen sker med fredliga medel; med argument, debatt och förhandlingar, i stället för med vapen i hand. Demokrati, helt enkelt.

Jag hade förmånen att sitta bredvid Gunnar under måltiden före anförandet, vilket gav möjlighet att prata om stort och smått. Till exempel det faktum att det inte är så många år sedan vi hade en mycket påtaglig gräns rakt genom Skåne - den gamla länsgränsen - som försvårade vardagen för vanligt folk. Gränsen skapades en gång för att splittra skåningarna, men nu är den för alltid borta. Tur är väl det.

söndag 15 februari 2009

Vissa gör vad som helst för att provocera

Hur tänker de egentligen på Konstfack? Tycker de verkligen att de är okej att en elev i sitt examensarbete klottrar och slår sönder ett fönster i en tunnelbanevagn? Det var inte så länge sedan en annan elev i sitt examensarbete lät lägga in sig på sjukhus utan att vara sjuk. Är det en slump att det blir så här, eller är det något allvarligt galet med hur Konstfack fungerar?

Konst och kultur har ofta till uppgift att väcka tankar, vända på perspektiv och ibland att provocera. En tydlig gräns bör dock dras där man skadar andra människor eller deras egendom. Vad blir annars nästa steg? Ett examensarbete där man använder våld mot människor, i kulturens namn?

Allt rött är inte av ondo

Jag köpte ytterligare en synth i förra veckan. Den här gången blev det inte ytterligare en gammal analog best, utan en relativt ny Nord Lead 3 från svenska Clavia. Det är en så kallad virtuell analog synth, vilket betyder att det är en helt digital synth som är designad för att fungera som och låta som en gammal analogsynth. Fantastiskt rolig burk, med ett mycket användarvänligt gränssnitt.

Eftersom den är illröd är det lätt att tro att den ska vara en elak jävel. Det kan den i och för sig vara, men den kan låta ganska varmt och mysigt också.

Clavia var tidigt ute - faktiskt bland de första världen - med konceptet "virtuell analog synth" när den första Nord Lead-synthen lanserades 1995. Innan dess hade man gjort digitala trummor under varumärket ddrum. Idag är Clavias olika röda instrument välkända, erkända och använda av musiker över hela världen.

Bästa distriktet i Sveriges viktigaste ungdomsförbund

Igår besökte jag MUF Skånes distriktsstämma. I år avhölls den i Ängelholm, eller kanske snarare en bit utanför, på hotell Erikslund. Till min glädje kan jag konstatera att engagemanget i distriktet verkar vara fortsatt stort. De skånska föreningarnas hundra ombud plus distriktsstyrelsen var på plats för att diskutera politik, lyssna på intressanta stämmoanföranden (bland annat av Gunnar Hökmark) och välja ny distriktsstyrelse.

Stämmolokalen var väl inte den bästa. Trångt, varmt och inga mikrofoner. Men ombuden lät sig inte hindras av det, tack och lov.

Tiden går, det är nu åtta år sedan jag själv avgick som distriktsordförande efter två år på den posten. Mycket är sig fortfarande likt, debattlustan är stor och flera av ämnena känns igen. På den tiden var vi i Skåne det största distriktet i landet, men Stockholm har gått om och är större sedan några år tillbaka. Hög tid att återställa den gamla ordningen, tycker jag. :-)

Till ny distriktsordförande valdes Gustav Schyllert (bilden ovan kommer från Sydsvenskan) från Vellinge. Trots sin unga ålder (21 år) är han djupt engagerad i kommunpolitiken och sitter både i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen i sin hemkommun. Gustav är en duktig ledare och jag är övertygad om att han kommer att leda distriktet med framgång.

lördag 7 februari 2009

Gräsrötter och ledning i otakt

Den energiöverenskommelse mellan allianspartierna som presenterades häromdagen kan redan konstateras vara en succé. Enligt en undersökning publicerad igår tycker hela 70 procent av svenska folket att det är en bra överenskommelse. Bara 12 procent anser att den är dålig eller mycket dålig. Bland industriarbetare är lättnaden stor, förutsättningarna att behålla jobben i Sverige blir bättre när energiförsörjningsfrågorna klarnar.

Mona Sahlin var snabbt ute och kritiserade att alliansen öppnat dörren för nyinvesteringar i kärnkraft. Ännu ett exempel på att de socialdemokratiska partitopparna hamnat rätt långt från den vardag där partiets gräsrötter befinner sig.

På tal om gräsrötter: det är väldigt tyst från LO. Det är väl det man brukar kalla för "en talande tystnad"...

lördag 31 januari 2009

Hate to say I told you so

Under 2008 var världen upptagen med att avguda Obama. Han avgudades för sin karisma, sin retorik och sin förmåga att engagera. Men hur många granskade det enda som egentligen - bortom retoriken och charmen - betyder något, nämligen hans politik?

Det fanns några enstaka debattörer (exempelvis Dick Erixon) som varnade för Obama, och pekade på hans motstånd mot frihandel. Många politiskt engagerade - även på det borgerliga sidan - lät sig ändå ryckas med i Obamaeuforin och menade att riskerna var överdrivna.

Nu börjar de första skarpa förslagen presenteras från Obamas administration. Mindre än 10 dagar efter installationen kommer förslagen som innebär mer protektionism och minskad frihandel. Tyvärr är han inte ensam.

Handelsminister Ewa Björling uttryckte nyligen sin oro över utvecklingen och det faktum att finanskrisen och lågkonjunkturen riskerar att leda till importtullar och krav på att handla inhemska varor.

Olycksbådande signaler som visar att debatten om frihandel aldrig får betraktas som vunnen, den måste vinnas igen och igen.

torsdag 29 januari 2009

Klantigt, skivbolagsdirektörer!

Musikbranschen (=skivindustrin) håller verkligen på att krångla till det för sig. Nu tvingas Spotify rensa i sina spellistor eftersom skivbolagen vill införa landrestriktioner, det vill säga skillnader i vilken musik som är tillgänglig i olika länder.

Jag är ingen vän av den massiva illegala fildelning som pågår där ute. Jag tycker att det är fullt rimligt att upphovsrättsinnehavaren har rätt att bestämma huruvida en låt ska vara tillgänglig gratis eller kosta pengar (och i så fall hur mycket). Generellt möter man ofta en ganska trist och respektlös attityd från de som ägnar sig åt illegal fildelning. En del menar sig ha rätt att ta vad de vill, att "allt på nätet ska vara gratis" och att äganderätt på internet är stenålder. Det tycker inte jag. Man har inte rätt att ta varor utan att betala, även om butiken skulle vara helt obevakad. Mot det argumentet kan i och för sig anföras att det är skillnad på att ta en fysisk vara och att kopiera något på nätet där originalet finns kvar. Principen gäller dock fortfarande - man har inte rätt att gå in i en bokhandel och fritt kopiera ur böcker heller.

Eftersom jag tycker att det är viktigt att äganderätten respekteras på nätet tycker jag att det är fantastiskt när det dyker upp nya lösningar på det här problemet. En intressant tjänst, som jag har haft tillgång till sedan i höstas, erbjuds av det svenska företaget Spotify. De ger tillgång till ett enormt bibliotek med musik, allt tillgängligt via nätet. Man laddar alltså inte ned musiken utan spelar upp den direkt från nätet. Musiken är åtkomlig varsomhelst, så länge du har tillgång till en dator (eller telefon) med internet. Bäst av allt: det är helt lagligt, och upphovsrättsinnehavarna får betalt när deras musik spelas. Man kan välja att betala en månadsavgift för fri tillgång, eller att låta annonsörer betala för att du ska få fri tillgång. I det sistnämnda fallet får du stå ut med korta reklamavbrott emellanåt.

Jag tror på marknaden och är därför övertygad om att den här typen av nya lösningar gör att "fildelningsproblemet" så småningom försvinner av sig själv. Därför är det tråkigt när skivbranschen nu verkar vilja krångla till möjligheterna att få tillgång till musik genom olika typer av restriktioner. Skivbolagen är i och för sig i sin fulla rätt att bestämma vilka restriktioner som ska gälla för den musik de äger upphovsrätten till. Min uppfattning är dock att agerandet är dumt och kortsiktigt. Genom att uppmuntra tjänster av den typ som Spotify erbjuder skulle man kunna motverka den illegala fildelningen. Nu riskerar resultatet att bli tvärtom.

onsdag 28 januari 2009

Delseger för decentralismen över statskramarna


Idag kom så äntligen beskedet att alliansregeringen enats om att permanenta regionbildningarna i Skåne och Västra Götaland, samt att ge även Halland och Gotland möjlighet att bilda regioner. I Skåne och Västra Götaland har regionförsök nu pågått i mer än 10 år, så det var hög tid.

Att Region Skåne nu blir permanent är bra, men tyvärr innebär överenskommelsen att inga nya uppgifter flyttas från stat till region, vilket många hade hoppats på. Inga nya regionbildningar, utöver de fyra nämnda, tillåts heller för närvarande. Viss framgång även för centralstatsvännerna således.

Det finns många goda skäl för att avlöva staten och flytta beslutskraft närmare medborgarna. Ett av många skäl är det man brukar kalla för institutionell konkurrens - i stället för att ha ett system som ser likadant ut över hela landet ges olika delar möjlighet att hitta egna lösningar som passar just där.

Det är för mig smått obegripligt att det är Moderaterna (i partiledningen) som varit mest motsträviga i denna fråga. Partistämman 2007 gav tydligt besked i mer regionvänlig riktning, men flera ledande företrädare har ändå, upprepade gånger, uttalat sig kritiskt mot regionbildningarna. Senast häromdagen kommenterade partisekreterare Per Schlingmann frågan kritiskt i radio.

Som väl är verkar centralisterna ha fått ge sig den här gången, åtminstone på en del avgörande punkter. Kampen för fler regioner och för att flytta beslutskraft nedåt från staten lär dock behöva gå vidare ett bra tag till.
Länk

torsdag 22 januari 2009

Jämställdhet stavas pengar


Nu öppnar en arbetsgrupp inom Moderaterna för ökad kvotering av föräldraledigheten. Tanken är att man ska uppnå ökad jämställdhet genom fler öronmärkta pappamånader. Förslaget är principiellt förkastligt, eftersom det innebär att politiken lägger sig i sådant som varje familj själv borde få ha rådighet över.

Ett mer konstruktivt förslag, som säkert hade kunnat bidra till att förbättra jämställdheten åtminstone i vissa grupper, hade varit att ta bort taket i föräldraförsäkringen. Taket (för närvarande ca 33.000 kr), gör det nämligen väldigt dyrt att vara hemma för den som tjänar en bit över taket. Konsekvensen blir ofta att den som tjänar minst får vara hemma längst. Och den som tjänar minst är oftast kvinnan.

För många heltidspolitiker är detta inget problem, eftersom de i regel har ett extra skydd som gör att de får ersättning som om taket inte fanns. På samma sätt ger många större företag kompletterande ersättning till nyckelpersonal, för att vara en mer attraktiv arbetsgivare.

Problemet är att många småföretag har svårt att ge samma förmåner - det blir helt enkelt för dyrt. Därmed får småföretagen en konkurrensnackdel gentemot större företag. I grunden är det orimligt att företagen ska betala för kompletteringsersättningen över taket, eftersom det i praktiken betyder att de betalar för försäkringen två gånger - först en gång via arbetsgivaravgifterna och sedan en gång till för att kunna behålla attraktiv personal som tjänar över brytpunkten.

En liten historielektion om Palestinakonflikten

Det finns mycket att säga om den svenska rapporteringen kring Israels försvarskrig i Gaza. Att den är något ensidig är väl vad man skulle kunna kalla ett understatement.

Det största problemet är att vi svenskar är så historielösa och saknar kunskap om vad den här konflikten handlar om från början. Jag har tidigare i min blogg tipsat om en bok av David Fromkin, "A Peace To End All Peace" (boken kan köpas här, kort summering finns här), som tämligen utförligt beskriver bakgrunden till dagens situation i Mellanöstern.

En kortfattad och tydlig historielektion som ger ett helt annat perspektiv än det vi dagligen matas med i svenska medier finns här. Det är en del av "Terrorism Awareness Project" som finansieras av David Horowitz Freedom Center.

onsdag 21 januari 2009

Nytt från synthmästarna


I november offentliggjorde Depeche Mode planerna på att släppa ett nytt album till våren och att de därefter ger sig ut på en omfattande turné. Namnet på albumet bekräftades i en pressrelease häromdagen, det blir “Sounds Of The Universe”, och skivan släpps den 21 april.

Extra intressant är det faktum att DM på skivan har återvänt till att använda en hel del gammal vintage-utrustning, både i form av analogsynthar och trummaskiner. I like! På en av bilderna från studioarbetet syns Roland System 100 och en Yamaha CS-5, vilket verkar lovande. Daniel Miller, som producerade DM:s album på 80-talet, har varit involverad i produktionen. Producenten den här gången heter dock Ben Hillier. Han producerade även DM:s förra album "Playing The Angel" och han har tidigare bland annat jobbat med Blur.

Första singeln från plattan har titeln “Wrong”, releasedatum för den är inte klart ännu.

Lite politik kan också få plats, även om detta är en artikel om musik. På ett av YouTube-klippen (som finns under "News" på DM:s hemsida) där Dave Gahan testar en mikrofon syns en dekal i bakgrunden med budskapet "Vote No on Prop 8". Det handlar om vigselrätt för homosexuella i Kalifornien och den som är intresserad kan läsa mer om det här.

Jag har visst tagit en liten paus!

Så kan det bli. Min ambition är ju inte att uppdatera bloggen varje dag, men efter en månads paus är det hög tid att väcka liv i bloggen igen.